Dordrecht – Een nieuwe website moet consumenten duidelijkheid brengen in de wirwar van digitale bijbels en de apparaten waarop die gelezen kunnen worden. De website eBijbel.nl is opgezet door Importantia Publishing, sinds 1990 uitgever van ondermeer de Online Bijbel en expert in Nederland op het gebied van digitale bijbels.

Nu het digitale boek door de komst van ondermeer de iPad aan zijn definitieve opmars lijkt te zijn begonnen, neemt ook het aanbod van digitale bijbels verder toe. Er zijn echter nogal wat verschillende vormen van digitale bijbels in omloop. Ook het aantal verschillende apparaten dat eBijbels leest is groot. Voor de consument is het lang niet altijd duidelijk welke eBijbel op welk apparaat gelezen kan worden en welke functionaliteit er precies geboden wordt.
“eBijbels bieden geweldig veel mogelijkheden en voordelen voor de consument, maar we willen voorkomen dat mensen een negatieve ervaring opdoen”, licht Peter van der Schelde van Importantia Publishing het initiatief voor eBijbel.nl toe. Het is belangrijk dat lezers zich eerst afvragen wát ze willen doen met een eBijbel, voordat ze er een aanschaffen. “Wil je bijbelstudie doen en veel vertalingen naast elkaar zetten, dan heb je een andere oplossing nodig, dan wanneer je onderweg een stukje uit de bijbel wilt lezen op een smartphone.”

 • Digitaal aanbod
  Al geruime tijd is er een flink aanbod van allerlei digitale bijbels.
  · De Online Bijbel is sinds 1990(!) beschikbaar voor (desktop) computers.
  · Pocket Online bijbel is er sinds 2007 met honderden bijbels. (Voor Windows Mobile apparaten)
  · Biblereader is sinds 2004 op de markt met de NBG-vertaling, Groot Nieuws Bijbel en de Nieuwe Bijbel Vertaling (Bestemd voor Palm, Pocket PC en Smartphones).
  · MobiPocket is sinds 2005 verkrijgbaar met de Nieuwe Bijbelvertaling, NBG vertaling 1951 en Statenvertaling als ebook (Palm, Pocket PC, Blackberry, Smartphone, iLead, Symbian, Cybook, e.a.)

ePub
Voor het lezen van de bijbel op een eReader zoals de iPad, Sony eReader, de BeBook of iLead zijn epub-bestanden het meest geschikt. Deze week introduceert Importantia de Bijbel ook in ePub-formaat die verkocht wordt door verschillende webshops.
Van der Schelde: “De bijbel in ePub formaat is vooral geschikt voor mensen die de Bijbel ‘gewoon’ willen lezen en die snel een bijbelgedeelte willen opzoeken. Deze toepassing is minder geschikt voor studeren.  Daarvoor kun je beter toepassingen zoals de Pocket Online Bijbel gebuiken.”

 

Comments are closed.