De ebook bijbels in het mijnEPUB formaat zijn ontwikkeld om gebruikt te kunnen worden op tal van leesapparaten. Doordat ePub een open standaard is kan iedereen een reader ontwikkelen, waarmee de ePub ebooks gelezen kunnen worden.  Dat lijkt mooi, maar op dit moment is de praktijk nog weerbarstig. Gelukkig gaan de ontwikkelingen razendsnel en zullen bij wijze van spreken de problemen van vandaag morgen alweer opgelost zijn.

De ePubreader die wordt meegeleverd met eReaders zoals de Sony en de BeBook vormen geen enkel probleem. Ze werken goed en snel. Ook het programma Adobe Digital Editions voor op de PC of Mac vormt geen enkel probleem.

Van een plugin voor de webbrowser Firefox die het mogelijk maakt om ePubs in deze webbrowser te lezen is ons gemeld dat deze de navigatie niet weergeeft. Oftewel een essentieel onderdeel van de ePub-standaard is niet ingebouwd in deze ebookreader.  Het vinden van een ePubreader die probleemloos werkt onder Windows Mobile is een ramp. Of ze zijn niet in staat grotere ebooks in te lezen, of ze geven dingen weer die nooit zijn ingebouwd, enz.  Voor Windows Mobile is op dit moment nog geen goede ebookreader beschikbaar.

Van de readers die ontwikkeld zijn voor gebruik op Android-telefoons worden wij ook niet echt blij. Ze zijn traag vergeleken met de Sony en BeBook. Voor de iPhone kom je al snel terecht bij Stanza, maar dat is recent overgenomen door Amazon en die ziet liever dat hun eigen formaat gebruikt wordt in plaats van de open ePub standaard.  Gelukkig heeft Apple een nieuwe OS aangekondigd met speciale aanpassingen voor het lezen van ePub ebooks. Ook de iPad zal minder moeite hebben.

 

Comments are closed.