Officieel is de iPad nog niet in Nederland verkrijgbaar. Toch weten tal van mensen er al een te bemachtigen in het buitenland. We hebben een aantal mensen gevraagd de nieuwste eBijbel (Nieuwe Bijbelvertaling) in het mijnEPUB formaat op de iPad te testen.

Het eerste wat opvalt is de prachtige weergave in kleur. Op een eReader, die alleen grijstinten kent, was het niet zichtbaar, maar De Nieuwe Bijbelvertaling als mijnEPUB ebook is voorzien van kleur. Zowel de koppen als de versnummers hebben een andere kleur als de tekst. In de gedrukte edities van Jongbloed was dat al een sterke verbetering, op de iPad komt het het leesgenot ook ten goede.

De leeservaring op de iPad is sensationeel. Pagina’s die “echt” omslaan. Pagina’s naast elkaar. Het ziet er prachtig uit, maar nog veel belangrijker, je bladert heel erg snel een aantal pagina’s naar voren of naar achteren.

De navigatie gaat het beste via de touchscreen via de hyperlinks. De TOC echter wordt niet weergegeven zoals de bedoeling is. Op dit punt kan de iBookreader een verbetering ondergaan. Het is nl. niet mogelijk om de hoofdstukken van een bijbelboek te verbergen, hierdoor staan alle 1189 hoofdstukken onder elkaar. Dat is dus heel wat naar beneden scrollen als je een hoofdstuk uit het Nieuwe Testament wilt opzoeken. Nee, wat dat betreft kan je beter gebruik maken van de ingebouwde navigatie op de pagina’s.  Bij de uitvoering van de eBijbel is het dus goed dat er voor een meervoudige navigatiemogelijkheid is gekozen. Als het ene niet goed werkt kan je altijd nog de andere methode gebruiken. Gelukkig.  Het is wel slordig van Apple dat dit basiselement niet goed is verwerkt in de iBookreader.

Wat ook erg prettig is is dat je stukken tekst kunt markeren en van aantekeningen kan voorzien. Iedereen die de Bijbel leest wil regelmatig iets bij een vers schrijven of een stuk tekst markeren. Op de iPad zit deze functie standaard ingebouwd in de iBookreader.

Deze eerste kennismaking is uiterst positief.

 

2 Responses to Eerste ervaring van eBijbel op een iPad

  1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door . heeft gezegd: [...]

  2. [...] kunnen aanschaffen in de iBookstore is het al wel mogelijk de Nederlandse Bijbelvertalingen in het mijnEPUB formaat op hun iPad te gebruiken. Is deze informatie zinvol? Deel het met anderen [...]